Nuffnang : Terhangat Masa Kini

Jumaat, 1 April 2016

Khasiat Dan Keajaiban Buah Delima "Buah Dari Syurga"

Keistimewaan buah delima ialah isi buahnya yang bukan sahaja menarik tetapi sedap untuk dimakan. Tahukah anda bahawa jus delima menghasilkan asid sitrik dan natrium sitrat untuk tujuan farmaseutikal. Ia sebagai persediaan untuk merawat pencernaan yang terganggu dan dianggap bermanfaat bagi penyakit kusta.

Kulit kayu, batang dan akar pula boleh direbus kerana ia mengandungi beberapa alkaloid termasuk isopelletierine yang aktif dan rasa pahit ini mampu mengatasi masalah cacing pita. Sebagaimana tumbuhan bermanfaat lain, andai delima ini diambil secara berlebihan ia akan memudaratkan dan menyebabkan muntah, cirit birit, kabur penglihatan, otot lemah dan lumpuh. 

Kandungan tanin yang terdapat pada buah ini membolehkan ekstrak kulit kayu, daun, buah-buahan tidak matang dan kulit buahnya digunakan sebagai astringen untuk menghentikan cirit-birit, dysentery dan pendarahan. Ia juga dikeringkan dan dikisar lumat untuk dijadikan ubat mengubati penyakit bronkitis. 

Di Mexico pula, bunganya direbus untuk melegakan keradangan mulut dan tekak. Buah delima adalah anugerah yang tidak ternilai manfaatnya dalam kehidupan manusia sejak dahulu hingga kini. Kehadirannya memberi seribu satu nilai dalam pelbagai cangkup kehidupan manusia.

1 ulasan:

  1. KAMI SEKELUAR TAK LUPA UCAP PUJI SUKUR KEPADA ALLAH S,W,T DAN TERIMA KASIH BANYAK KEPADA AKI,ZYHE MAULANA KARNA NOMOR GHOIB/RITUAL YANG AKI, BERIKAN 4D (8301) BENAR BENAR TEMBUS 100% DAN SAYA MEMENANGKAN 230 RIBU RINGGIT ALHAMDULILLAH, SEKARANG SAYA BISA BALIK INDONESIA DAN MEMBELI RUMAH DAN KERETA WALAUPUN SAYA CUMA TKI YANG BEKERJA DI KILANG SELANGOR MALAYSIA, INI ADALAH KISAH NYATA DARI SAYA.JIKA ANDA PENUH KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN SILAH ANDA TELEPON LANGSUNG AKI ZYHE MAULANA DI NOMOR (0852-9827-5599) KERANA DIA ADALAH SUHU SPIRITUAL TERKENAL DI INDONESIA ATAU KUNJUNGI WEPSITE ~KLIK DISINI~
    JADI TEMAN YANG DALAM KESUSAHAN JANGAN PERNAH PUTUS ASAH, KALAU SUDAH WAKTUNYA TUHAN PASTI KASIH JALAN’TERIMAH KASIH..


    JIKA ANDA BUTUH ANGKA RITUAL 2D 3D 4D 5D 6D DI JAMIN 100% JEBOL ATAU PUNYA MUSTIKA GHAIB INGIN DIPAKAI MENARIK UANG BILAH BERMINAT TELEPON AKI ZYHE MAULANA NMR (0852-9827-5599) ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI PAKAR MUSTIKA

    BalasPadam

Nuffnang : Terhangat Masa Kini 3

busuk