Nuffnang : Terhangat Masa Kini

Sabtu, 28 November 2015

Pendedahan Bank Negara Mengenai Rakyat Malaysia Yang Membimbangkan


Bank Negara Malaysia (BNM) mendedahkan satu statistik membimbangkan hari ini: cuma 6 peratus daripada rakyat Malaysia yang bekerja mampu untuk menyara diri bagi tempoh lebih enam bulan jika mereka tiba-tiba menganggur.


Menurut kajian BNM baru-baru ini melibatkan lebih 4,000 rakyat Malaysia yang bekerja, kebanyakan daripada responden tidak mempunyai perancangan belanjawan yang teratur, atau tidak mengamalkan disiplin kewangan untuk mengurus perbelanjaan dan hutang.

“Rakyat Malaysia cenderung untuk fokus kepada kepuasan jangka masa pendek,” kata pengarah pengendalian pelanggan dan pasaran BNM, Suhaimi Ali, semasa membentangkan laporan kajian itu.

Menurut Suhaimi, rakyat Malaysia yang termasuk dalam kategori 40 peratus termiskin berhutang sebanyak 14 kali pendapatan tahunan mereka, secara purata.

Sebanyak 19 peratus daripada responden berasa mereka ada terlalu banyak hutang, manakala cuma 26 peratus melangsaikan hutang kredit kad mereka dengan penuh di hujung bulan.

Bancian tersebut juga mendapat cuma 51 peratus responden menyimpan wang dalam tabung kecemasan, dan 76 peratus mengakui mengalami kesukaran menyimpan hingga RM1,000 untuk kecemasan.

1 ulasan:

  1. KAMI SEKELUAR TAK LUPA UCAP PUJI SUKUR KEPADA ALLAH S,W,T DAN TERIMA KASIH BANYAK KEPADA AKI,ZYHE MAULANA KARNA NOMOR GHOIB/RITUAL YANG AKI, BERIKAN 4D (8301) BENAR BENAR TEMBUS 100% DAN SAYA MEMENANGKAN 230 RIBU RINGGIT ALHAMDULILLAH, SEKARANG SAYA BISA BALIK INDONESIA DAN MEMBELI RUMAH DAN KERETA WALAUPUN SAYA CUMA TKI YANG BEKERJA DI KILANG SELANGOR MALAYSIA, INI ADALAH KISAH NYATA DARI SAYA.JIKA ANDA PENUH KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN SILAH ANDA TELEPON LANGSUNG AKI ZYHE MAULANA DI NOMOR (0852-9827-5599) KERANA DIA ADALAH SUHU SPIRITUAL TERKENAL DI INDONESIA ATAU KUNJUNGI WEPSITE ~KLIK DISINI~
    JADI TEMAN YANG DALAM KESUSAHAN JANGAN PERNAH PUTUS ASAH, KALAU SUDAH WAKTUNYA TUHAN PASTI KASIH JALAN’TERIMAH KASIH..


    JIKA ANDA BUTUH ANGKA RITUAL 2D 3D 4D 5D 6D DI JAMIN 100% JEBOL ATAU PUNYA MUSTIKA GHAIB INGIN DIPAKAI MENARIK UANG BILAH BERMINAT TELEPON AKI ZYHE MAULANA NMR (0852-9827-5599) ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI PAKAR MUSTIKA

    BalasPadam

Nuffnang : Terhangat Masa Kini 3

busuk